Yes een nieuw jaar, ik zeg opruimen

Geplaatst op      Leestijd: 7.5 minuut

Zoals ieder nieuw jaar begin je vast met goede voornemens. Ook een goede reden is om eens echt spullen op te ruimen, weg te geven of weg te gooien. De kerstversiering kan weer terug in de doos, zoek gelijk uit wat je wilt houden of toch niet meer gebruikt. Kortom, het is tijd voor opruimen met beleid in het nieuwe jaar.
Misschien is er wel meer wat je eigenlijk wilt opruimen. Maak dus een lijstje van de ruimtes of kasten die je wilt uitmesten en pak het een voor een aan want als een dolle overal beginnen zorgt alleen voor chaos. Eén sessie met een opruimcoach kan al het verschil maken.

Opruimen, waar begin je?

Meestal hoor je jezelf vast zeggen; even lekker het huis opruimen na de feestdagen, alles weer fris en aan de kant. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. Hoe heerlijk is dat. Maar wat is opruimen nu echt? En dat woordje 'even' geeft meestal aan de woonkamer en keuken poetsen. Misschien hier en daar een kast uitsoppen, maar dan houdt het op. Ook lekker, maar écht opruimen doe je zo.

Maak een lijstje met 'waar begin je'. Welke ruimte wil je het liefst opgeruimd hebben? (Na de feestdagen meestal de woonkamer omdat je klaar bent met alle versiering). En welke daarna. Je kan een ruimte noteren, maar een kledingkast of speelgoedhoek op zolder. Bij opruimen gaat het om écht opruimen van spullen, dus het wegdoen of opbergen wat moet blijven. Opruimen staat los van schoonmaken. Wist je dat schoonmaken een stuk makkelijker en sneller gaat in een opgeruimd huis.

De opruimcoach geeft rust en ruimte in je hoofd
De opruimcoach geeft rust en ruimte in je hoofd

De woonkamer

Kerstkaarten en kerstverpakkingen kunnen weg of bewaar er een aantal als er een speciale betekenis achter zit. Kerstboom en decoratie opbergen. Zoek deze gelijk uit, meestal blijven er dingen achter die allang weg mogen. Dit is het moment. Voilà, er is nu al meer ruimte in de woonkamer. Nu gaan we echt beginnen.

Wat mag er terug op de vensterbank of kast. Wat mag weg of wil je anders. Misschien wil je meubels verplaatsen, maar ruim eerst op.
Vaak ben je blind geworden voor je eigen 'ruis in huis' kijk daarom kritisch. Stapels met tijdschriften, administratie die her en der ligt opgestapeld. Accessoires die overal zwerven. Niet iedere hoek of tafeltje hoeft worden vol gezet. Maak een groepje van diverse items bij elkaar of maak keuzes. Misschien wil je niets wegdoen, maar bewaar je wat items om over een paar maanden een ander sfeertje neer te zetten. Kijk eens naar de inhoud van je kast, wijnglazen, bierglazen en schalen. Gebruik je alles of staat het daar maar? Die la, vol gekregen souvenirs, oude telefoondoosjes en opladers (lees: wordt nooit meer gebruikt). Misschien kan je er een ander blij mee maken, verkoop het of breng het naar de kringloop.

Een enorme boekenkast die uitpuilt aan alle kanten. Soms kunnen er wel een aantal weg of ga herinrichten, denk er eens aan om ze op kleur te zetten. Dat geeft een heel grappige en overzichtelijke uitstraling. Planten kunnen ook goed bij elkaar staan. Met een omgedraaide pot of krukje creëer je verschillende hoogtes, leuk voor in een hoek.

Keuken

De keuken, meestal het epicentrum met de feestdagen. Hier is het heerlijk om alles weer lekker fris te maken na alle kookkunsten. Als je toch gaat beginnen kijk dan kritisch naar alle kastjes, lades. Bakjes die incompleet zijn, mogen die weg? Bakspullen voor de taart, soms heb je bakvormen of hulpstukken die je nooit hebt gebruikt of gaat gebruiken. Doe ze dan weg. Heb je alle apparaten die in de keuken staan dagelijks nodig, of staan er spullen die je het hele jaar nog niet hebt gebruikt? Ikzelf heb aantal apparaten in de kelder staan die ik maximaal tweemaal per jaar gebruik, dus niet weg wil doen. Het geeft veel ruimte in de keuken nu ze weg zijn. Ook hier geldt, maak iemand blij, verkoop het of gooi weg wat niet meer bruikbaar. Zo verdien je ook nog wat én je krijgt meer ruimte in de keuken en je hoofd.

Slaapkamers

De slaapkamer moet rust geven en daar hoeven niet veel spullen te liggen. Bed, nachtkastje of tafel, kledingkast en tegenwoordig een televisie zijn vaak de belangrijkste items. De zichtbare rommel is vaak kleding wat overal ligt. Kleine persoonlijke spullen op je kastje.

Al zorgt een televisie niet voor rust op je slaapkamer, acht van de tien hebben er een staan. Het mooiste zou zijn als deze in een kast verborgen kan worden of wegvalt tegen een donkere muur. Rust op je slaapkamer krijg je ook door kleurgebruik. Niet te veel prikkels. Drukke gordijnen, een druk dekbedovertrek, druk behang en alle persoonlijke spullen kunnen rommel versterken. Heb je veel bedrukte dekbedovertrekken, leg dan een neutrale lichte sprei over je dekbed heen, dat geeft een oase van rust als je de kamer op komt.

Hoe begin je met opruimen?
Hoe begin je met opruimen?

De kledingkast uitspitten is ook een klus wat veel voldoening geeft. Alles in de kast gepropt? Haal het er allemaal uit en kijk kritisch wat je zeker wil behouden. Wat past niet meer of is niet meer jouw stijl, doe het dan weg. Koop opbergmanden of bakjes, je hebt ze in alle soorten en maten en voorkomt dat alles na drie keer weer in de kast wordt gegooid. Kijk o.a. bij Bol, je hebt ze de volgende dag in huis.

Voor de kinderkamer doe je weliswaar iets meer concessie, deze staat vaak voller met allerlei spullen die ze zogenaamd 'altijd' en iedere dag nodig hebben. Ook hier is opruimen een kwestie van uitzoeken. Opruimboxen, kratten of kisten zijn een uitkomst. Speelgoed bijvoorbeeld, alles wordt bewaard. Meestal omdat het zonde is om weg te doen. Wat je kan doen is verkopen en van dat geld weer wat anders kopen waar ze wel mee spelen. Win-winsituatie.

Badkamer

De badkamer staat meestal vol met flesjes en potjes van ieder gezinslid. Proefmonsters die bij cadeautjes zaten bewaren, je gebruikt ze niet, maar ach zonde en het ligt bovenop de rest in de la. Nieuwe elektrische tandenborstel gekocht "ik hou de oude nog wel even voor als ik op vakantie ga" waarom? Make-up ook zo'n vergeten product, oogschaduwdoosjes met nog een klein restje erin toch bewaren, terwijl er al een nieuwe in gebruik is. Ieder zijn eigen shampoo is niet nodig? Misschien wel hoor, maar kijk gewoon even kritisch. O ja, en vergeet het medicijnkastje niet te checken op vervaldatum. Haal alles weg wat niet nodig is uit de badkamer. Deel je kast of laden zo in dat je voorraad gescheiden hebt van de gebruikers la. Je zal verbaasd zijn over wat je toch weer allemaal weg kan doen.

Zolder

De opslagplaats voor velen onder ons, meestal met items uit het verleden, herinneringen of vakantie benodigdheden. Bij de een is dit een extra ruime slaap- of werkkamer met veel opbergruimte. Bij de ander een hok waar alles bewaard moet worden, oftewel we zetten het 'even' hier neer en vergeten het vervolgens weer. Meestal is de zolder wel een flinke klus. Daarom zou ik je niet aanbevelen om daar te beginnen. Tenzij het een prioriteit heeft in je lijstje, omdat je gaat verbouwen of isoleren, dan moet je wel. Hierbij maak je een duidelijke scheiding tussen wat je echt moet bewaren, zoals foto's plakboeken van kinderen. Zorg bij het opruimen dat je (verhuis)dozen klaar hebt staan die je kan vullen en schrijf er gelijk op wat erin zit. Veel losse dekbedden, dekens of kussens kan je het beste opbergen in (plastic)kratten of vacuümzakken. Zet alles wat je wil bewaren, maar vrijwel nooit gebruikt achterin. Groepeer spullen. Vakantiebenodigdheden en koffers samen. Winter- of zomerkleding bij elkaar. Lijkt allemaal heel logisch, maar de praktijk wijst uit dat dit vaak niet zo is. Je zal ook hier verbaasd zijn wat er allemaal bewaard is, en wat alsnog weg kan.

Lekker aan de slag

Het klinkt allemaal heel veel als je naar de to-dolijst kijkt. Maar als de denkbeeldige knop omgezet is en je echt ingesteld bent op opruimen, zal je al snel ontdekken dat je meer kan bereiken met deze tips. Ga ruimte voor ruimte te werk en onthoud dat niet alles in één dag af moet. Stel jezelf een deadline. Zo voorkom je dat je het laat sluimeren. Na een aantal uren opruimen zal je zien dat het huis weer een stuk fijner aanvoelt. En al ben je fysiek best intensief bezig, de voldoening overtreft de vermoeidheid en daarnaast zal je mentaal veel meer rust ervaren. Meestal krijg je gelijk de kriebels om alles goed schoon te maken want door het opruimen krijg je energie.

Wil je meer weten over opruimcoaching?

Met vragen over gestructureerd opruimen of hulp bij ontspullen neem contact op met onze opruimcoach Gérelle Driessen via 06 37 42 19 36 of info@dgvastgoedstyling.nl.