Yes een nieuw jaar, ik zeg opruimen
Zoals ieder nieuw jaar begin je vast met goede voornemens. Ook een goede reden is om eens écht spullen op te ruimen, weg te geven óf weg te gooien. De kerstversiering kan weer terug in de doos, zoek gelijk uit wat je wilt houden of toch niet meer gebruikt. Misschien is er wel meer wat je eigenlijk wilt opruimen. Maak dus een lijstje van de ruimtes of kasten die je wilt uitmesten en pak het één voor één aan want als een dolle overal beginnen zorgt alleen voor chaos. Kortom, het is tijd voor opruimen met beleid in het nieuwe jaar.
Opruimen… waar begin je?
Meestal hoor je jezelf vast zeggen; even lekker het huis opruimen na de feestdagen, alles weer fris en aan de kant. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. Hoe heerlijk is dat. Maar wat is opruimen nou echt ? En dat woordje ‘even’ geeft meestal aan de woonkamer en keuken poetsen. Misschien hier en daar 'n kast uitsoppen, maar dan houdt het wel op. Ook lekker maar écht opruimen doe je zo.
Maak een lijstje met 'waar begin je' Welke ruimte wil je het liefst opgeruimd hebben? (Na de feestdagen meestal de woonkamer omdat je klaar bent met alle versiering). En welke daarna etc. je kan een ruimte noteren maar ook bijv. een kledingkast of speelgoedhoek op zolder.
Bij opruimen gaat het om écht opruimen van spullen, dus het wegdoen of opbergen wat moet blijven.
Opruimen staat nu even los van schoonmaken. Wist je dat schoonmaken een stuk makkelijker en sneller gaat in een opgeruimd huis.
De woonkamer:
Kerstkaarten en kerstverpakkingen kunnen weg of bewaar er een aantal als er een speciale betekenis achter zit. Kerstboom en decoratie opbergen, zoek deze gelijk uit meestal blijven er dingen achter die allang weg mogen. Dit is het moment. Voilà er is nu al meer ruimte in de woonkamer. Nu gaan we echt beginnen.
Wat mag er terug op de vensterbank of kast, wat mag weg of wil je anders. Misschien wil je zelfs meubels verplaatsen, maar ruim eerst op.
Vaak ben je blind geworden voor je eigen ‘ruis in huis’ kijk daarom kritisch. Stapels tijdschriften, administratie die her en der ligt opgestapeld. Accessoires die eigenlijk overal zwerven. Niet iedere hoek of tafeltje moet worden vol gezet. Maak een groepje van diverse items bij elkaar of maak keuzes. Misschien wil je niets wegdoen maar bewaar je wat items om over een paar maanden een ander sfeertje neer te zetten. Beetje winter en zomeraccessoires als ware.
Kijk eens naar de inhoud van je kast, wijn of bierglazen en de schalen. Gebruik je alles of staat het daar maar? Die la, vol gekregen souvenirs, oude telefoondoosjes en opladers voor als … (lees: wordt nooit meer gebruikt). Misschien kan je een ander blij meemaken, verkoop het of breng het naar de kringloop.
Een enorme boekenkast die uitpuilt aan alle kanten. Soms kunnen er wel een aantal weg of ga herinrichten, denk dan eens aan om ze op kleur te zetten geeft een heel grappig en overzichtelijke uitstraling. Planten kunnen ook goed bij elkaar staan. Met een omgedraaide pot of krukje creëer je verschillende hoogtes, leuk voor in een hoek.
Keuken:
De keuken, meestal het epi centrum met de feestdagen. Hier is het heerlijk om alles weer lekker fris te maken na alle kookkunsten. Als je toch gaat beginnen kijk dan kritisch naar alle kastjes, lades. Bakjes die incompleet zijn, mogen die weg? Bakspullen voor de taart, soms heb je vormen of hulpstukken die je nooit hebt gebruikt of gaat gebruiken doe ze dan weg. Heb je alle apparaten die nu in de keuken staan dagelijks nodig, of staan er zelfs spullen die je het hele jaar nog niet hebt gebruikt? Ik zelf heb aantal apparaten in de kelder staan die ik maar 2x per jaar gebruik dus niet weg wil doen, maar wel hoop ruimte geeft in de keuken nu ze weg zijn. Ook hier geldt weer, maak iemand blij, verkoop het of gooi echt weg wat niet meer bruikbaar is.. Zo verdien je ook nog wat én je krijgt meer ruimte in de keuken en je hoofd.
Slaapkamers:
De slaapkamer moet rust geven en daar hoeven niet veel spullen te liggen. Bed, nachtkastje of tafel, kledingkast en tegenwoordig een televisie zijn vaak de belangrijkste items. De zichtbare rommel is vaak kleding wat overal ligt. Kleine persoonlijke spullen op je kastje.
Al is een televisie niet handig voor rust op je slaapkamer, 8 van de 10 hebben er een staan. Het mooiste zou zijn als deze in een kast verborgen kan worden of wegvalt tegen een donkere muur. Rust op je slaapkamer krijg je ook door kleurgebruik. Niet teveel prikkels, druk dekbedovertrek, drukke gordijnen, behang en alle persoonlijke spullen kunnen rommel versterken. Heb je veel bedrukte dekbedovertrekken, leg dan een neutrale lichte sprei over je dekbed heen, een oase van rust als je de kamer op komt.
De kledingkast uitspitten ook een klus wat veel voldoening geeft. Alles in de kast gepropt, haal het er allemaal uit. Kijk kritisch wat wil je zeker behouden, wat past niet meer of is niet meer jouw stijl doe het dan weg. Koop opbergmanden of bakjes, je hebt ze in alle soorten en maten en voorkomt dat alles na 3x weer zo in de kast wordt gegooid. Kijk oa. bij bol.com, je hebt ze de andere dag in huis.
Voor de kinderkamer doe je weliswaar iets meer concessie, deze staat vaak voller met allerlei spullen die ze zogenaamd 'altijd' en iedere dag nodig hebben.😊 Ook hier is opruimen een kwestie van uitzoeken. Opruimboxen, kratten of kisten zijn een uitkomst. Speelgoed bijvoorbeeld, alles wordt bewaard. Meestal omdat het zonde is om weg te doen. Wat je kan doen is verkopen en van dat geld kan dan weer wat anders gekocht worden waar ze wél mee spelen. Win-win situatie.
Badkamer:
De badkamer staat meestal vol met flesjes en potjes van ieder gezinslid. Proefmonsters die bij cadeautjes zaten bewaren, je gebruikt ze niet maar ach zonde en het ligt bovenop de rest in de la.
Nieuwe elektrische tandenborstel gekocht “ik hou de oude nog wel even voor als ik op vakantie ga” waarom? Make-up ook zo’n vergeten product, oogschaduwdoosjes met nog een klein restje erin toch bewaren terwijl er al een nieuwe in gebruik is. Ieder zijn eigen shampoo is dat nodig? Misschien wel hoor, maar kijk gewoon even kritisch. O ja en vergeet de medicijnmand niet te checken op vervaldatum. Haal alles weg wat niet nodig is uit de badkamer. Deel je kast of laden zo in dat je voorraad gescheiden hebt van de gebruikers la. Je zal verbaast zijn over wat je toch weer allemaal weg kan doen.
Zolder:
De opslagplaats voor velen onder ons, meestal met items uit het verleden, herinneringen of vakantie benodigdheden.
Bij de een is dit een extra ruime slaap of werkkamer met veel opbergruimte. Bij de ander een hok waar alles bewaard moet worden, oftewel we zetten het 'even' hier neer en vergeten het vervolgens weer. Meestal is de zolder wel een flinke klus. Daarom zou ik je ook niet aanbevelen om daar te beginnen. Tenzij het een prioriteit heeft in je lijstje, omdat je gaat verbouwen of isoleren, dan moet je wel.
Hierbij maak je een duidelijke scheiding tussen wat je echt moet bewaren, zoals foto’s plakboeken van kinderen etc. Zorg bij het opruimen dat je (verhuis)dozen klaar hebt staan die kan je vullen en schrijf er gelijk op wat erin zit. Veel losse dekbedden, dekens of kussens kan je het beste opbergen in (plastic)kratten of vacuümzakken. Zet alles wat je wél wil bewaren, maar vrijwel nooit gebruikt het meest achterin. Groepeer spullen. Vakantiebenodigdheden en koffers samen. Winter- of zomerkleding bij elkaar. Lijkt allemaal heel logisch, maar de praktijk wijst uit dat dit vaak niet zo is. Je zal ook hier weer verbaasd zijn wat er allemaal bewaard is, en wat alsnog weg kan.
Lekker aan de slag
Het klinkt wellicht allemaal heel veel of als je naar de to-do lijst kijkt. Maar als de denkbeeldige knop omzet is en je echt ingesteld bent op opruimen, zal je al snel ontdekken dat je meer kan bereiken met deze tips. Ga ruimte voor ruimte te werk en onthoud dat niet alles in één dag af moet. Stel jezelf wel een deadline zo voorkom je dat je het laat sluimeren. Na een aantal uren opruimen zal je zien dat het huis weer een stuk fijner aanvoelt. En al ben je fysiek best intensief bezig, de voldoening overtreft de vermoeidheid en daarnaast zal je mentaal veel meer rust ervaren. Meestal krijg je ook gelijk de kriebels om alles goed schoon te maken want door het opruimen krijg je energie.
Wil je meer weten over opruimoaching?
Met vragen over gestructureerd opruimen of hulp bij ontspullen neem contact op met onze opruimcoach Gérelle Driessen.
Telefoonnummer: 06-37421936
E-mailadres: info@dgvastgoedstyling.nl