Kleur in je interieur, paars

Yes, paars is back. Persoonlijk ben ik echt dol op deze kleur. Niet het lila of aubergine, maar deze purperachtige paars die aan het einde van de paarsblauwe kleurtoon zit. Veri Peri, zoals Pantone deze kleur van 2022 heeft genoemd. Deze kleur geeft de weerspiegeling van de maatschappij aan die uit zijn isolement komt. Wij willen weer naar buiten.


Waar staat paars voor?
-   Diep paars zoals de Veri Peri is een levendige kleur. Deze straalt dynamiek en kracht uit en werkt positief op creatieve en fantasierijke uitingen.
-   Spiritualiteit, emoties en gevoelens. Ben je hooggevoelig dan is het vaak geen toeval dat paars een van je lievelingskleuren zijn.
-   Luxe en rijkdom. Vroeger werden deze kleuren alleen gedragen door mensen uit hogere standen of koninklijke afkomst. Kijk naar de Egyptenaren of het Romeinse volk.
-   De donkere kleur paars wordt ook gebruikt bij sommige religies als boetedoening, terwijl de lichte paars tinten staan voor vrouwelijkheid.
-   Individualiteit, je eigen weg gaan.

 

Paars gaan we de komende tijd veel tegenkomen
Wanneer je een kleurnaam hoort, weet je vaak niet welke kleur het is. Veri Peri betekent maagdenpalm. Bovendien komt de vraag of het een warme of koele kleur is. Deze kleur eindigt aan het eind van de blauwe familie. Blauw staat symbool voor vertrouwen. De rode ondertoon staat voor energieën en zorgt voor dynamiek. Tja, in dit geval is het lastig te bepalen en hangt het af van de kleuren die je gaat combineren of het doorslaat naar warm of koel. Paars kan ook zwaar zijn. Daarom is het belangrijk dit met andere kleuren te combineren die ons fris en levendig houden. In de jaren 70 en 80 werd de volle kleur paars ook met regelmaat gecombineerd met oranje tinten. Dit geeft een energieke combinatie waar men vrolijk van wordt. Paars gaan we de komende tijd veel tegenkomen in zowel interieur, mode als gebruiksvoorwerpen. Met paars straal je kracht uit en creativiteit is hiermee onlosmakelijk verbonden.

Waarmee kan je paars combineren zonder dat het een kermis van kleuren wordt?

In de woonkamer kleurt paars erg goed met een groen tinten, bijvoorbeeld een olijfgroene of camouflagegroene tint. Combineer het met gouden accessoires en voilà een hotel-chique uitstraling. Camel kleur en warme naturel tinten kunnen hier ook prima bij. Hout is altijd een warme verbinding.

Op een slaapkamer kan paars ook prima, maar hou het wel luchtig. Geef een muur een mooie kleur en combineer het met wit, wolkenwit of andere tinten die net van het spierwitte af zijn. Een cognac (oranje) stoel is weer een warm verbindingsstuk. Of borduur verder op lichte grijstinten. Dit houdt het geheel strakker en koeler.

Paars kan ook op een babykamer? Kies dan niet voor een volle zware paarse kleur, maar voor wat lichtere tinten, richting lila. Stoer met mat zilveren items en whitewash meubelen.

Wil je echt een gewaagde combinatie dan is paars met geel een te gekke combinatie. Je creatieve brein kan los en je zal met de juiste kleur verhouding je energiek voelen in deze ruimte.

Kleuren bepalen voor een groot deel je welzijn en emotie
Dit is wetenschappelijk onderzocht. Heb je het gevoel dat je in een bepaalde ruimte wordt leeggezogen, of wordt je juist gek van allerlei prikkels? Dan kan het zijn dat die kleurencombinaties niet voor jou werken. Wij denken graag mee en kijken naar mogelijkheden zonder grote verbouwingen. Of het nou een bedrijfskantine, een kantoor, een woonkamer of werkplek thuis is. Zorg dat je je daar prettig voelt, dan heeft iedereen er profijt van.

Wil je een kleuradvies voor een ruimte in je woning of bedrijfspand? Bel dan met Gérelle: 06-37421936 of Désiree: 06-16152382


Bron: Pantone