Hoe gaat ons huis er volgend jaar uitzien?

HOE GAAT ONS HUIS ER VOLGEND JAAR UITZIEN?

Ons interieur wordt volwassen. Dat betekent dat de zachte en liefelijke kleuren in huis vervangen worden door diepere en warme kleuren, zoals bruin en terracotta. Een warmere sfeer betekent ook meer donkere kleuren, in plaats van het lichte kleurenpalet dat we nu nog veel zien. Bij die warmere trend past ook groen. Groen = Booming! Ga dus voor veel planten in huis, maar ook voor een groene touch in materialen. En met een groene muur sla je de spijker helemaal op z’n kop!Vroeger was het gezegde: groen kost poen. Maar dat is gelukkig allang niet meer zo!Niet alleen de kleuren worden warmer, maar ook de materialen. Messing, brons vervangen langzaam het koper en gekleurd natuursteen gaan een steeds grotere rol spelen in ons interieur.

GROEN, GROENER, GROENST!

De botanische trend waarbij planten, groene prints, cactussen, vetplantjes en sinds een jaar ook airplants bij behoren is nog lang niet overgewaaid. Planten geven een huiselijk gevoel van gezelligheid. De groene trend sluit mooi aan bij de overige interieurtrends. Al weer drie jaar geleden begon de koper trend met koperkleurige accessoires, zowel in het interieur als in de mode. Van vazen en kussenhoesjes tot shiny kledingstukken; echt werkelijk alles kon je in kopertinten vinden. Deze trend is (gelukkig) nog niet voorbij. Wél is er aan het koperpalet wat meer glam toegevoegd, zoals brons, goud en messing. Ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals de telefoon, plantenspuit en fotolijsten vind je in deze materialen. De ‘metallics’ zijn voorlopig nog niet uit ons interieur weg te denken. We like!

WAT IS NA DIT JAAR ECHT PASSÉ?

“Pastel en poedertinten gaan we steeds minder terugzien. Het is na dit jaar over met de liefelijke touch in het interieur. Poederroze en lavendelblauw waren dé kleuren van 2016, maar gaan langzamerhand plaatsmaken voor wat warmere kleuren. Ook aan de kopertrend komt nu langzaam een einde. Koper was voor een aantal jaar dé metallic in huis, maar deze worden nu vervangen door andere metallics zoals brons. Hetzelfde geldt trouwens voor wit marmer, dat ook steeds meer gaat verdwijnen.”

HOE ZOU JE DÉ STIJL VAN 2017 OMSCHRIJVEN?

“Avant-gardistisch en volwassen. Avant-garde staat voor baanbrekend en vernieuwend, iets wat zeker opgaat voor de stijl van volgend jaar. Je ziet ook dat er binnen de wereld van interieurdesign teruggekeken wordt naar de jaren ’20 van de vorige eeuw, het tijdperk van de avant-garde. Dat vertaalt zich onder andere in grote kleurvlakken.Voor een avant-gardistisch interieur moet je durven. Verf bijvoorbeeld eencomplete muur – inclusief plinten, kozijnen en deuren – in een diepe rijke kleur. In een matte uitvoering lijkt het alsof de muurverf doorloopt. Hiermee creëer je een krachtig statement en rust.

  • Vloerkleden zijn het helemaal. Met een kleurig kleed in een ronde of organische vorm zit je voor volgend jaar zeker goed. Ga voor een kleed dat alle meubels met elkaar verbindt. En zorg ervoor dat alle meubels op het kleed staan, al is het maar met een voorpoot. Zo creëer je rust en worden alle meubels met elkaar verbonden.
  • Planten, planten, planten. Vetplanten, hangplanten, grote planten, groepjes planten. Zelfs de cactus blijft terugkomen.
  • Volg vooral je eigen stijl en laat je inspireren door interieurtrends die je aanspreken. Maar probeer niet een trend te imiteren. Het is een cliché, maar blijf dicht bij jezelf. Je woonomgeving is en blijft een verlengstuk van je identiteit en persoonlijkheid. Hou dat in het achterhoofd bij het stylen van je huis.